سالی پر از چالش را با موفقیت به پایان رساندیم
در روزهای پایانی سال 1400 خدمت جناب آقای دکتر نوید نواده اباذر نایب رئیس گروه صنعتی پارس ساختار رسیدیم تا به مناسبت پایان سال به بررسی اتفاقات و تحولات کشورمان و بویژه جمع بندی عملکرد گروه صنعتی پارس ساختار در طی این یکسال گذشته بپردازیم. ماحصل گفتگوی ما با ایشان را در ذیل می خوانید:
با سلام و قدردانی از اینکه این فرصت را برای ما و خوانندگان نشریه پانار ایجاد کردید، به عنوان اولین سوال خواهشمندیم تحلیل جنابعالی از سالی که به روزهای پایانی آن رسیده ایم را بدانیم.
آخرین سال از قرن چهاردهم شمسی برای کشورمان همراه با تغییر دولت و روی کار آمدن دولت جدید با سیاست و فکر جدید همراه بود. آغاز به کار دولت سیزدهم با شعارهای ایجاد عدالت اقتصادی و اجتماعی در کنار توجه ویژه این دولت به موضوع لغو تحریم ها و ادامه مذاکرات وین امیدها را برای حل برخی از مشکلات خارجی و داخلی زنده کرده و البته شرایط بیماری کرونا و مشکلاتی که برای همه مردم دنیا و به طبع مردم ایران بویژه در نیمه اول سال و تحریم ناجوانمردانه دارو و واکسن باعث داغدار شدن طیف وسیعی از هموطنانمان بر اثر این بیماری شـد که امیـدوارم هرچه سریعتر سایه شوم این بیماری از سر مردم جهان کنار برود.
در عرصه سیاست خارجی کشورمان نیاز به ایجاد توازن بین روابط دو جانبه با کشـــورهـای مختـلـف و حضــــور در همکاری های چند جانبه و منطقه ای و همینطور فعالیت در عرصه های بین المللی داشت. یکی از اشتباهات استراتژیک در سال های گذشته تمرکز بیش از حد در موضـوع برجـام بود که باعـث شـد فرصت های زیادی را در همکاری های دو جانبه با سایر کشورها به ویژه همسایگان و حضور فعال و جدی در همکاری های منطقه ای و چند جانبه از دست بدهیم. یکی از موفقیت های دولت آقای رئیسی این است که عضــویت در ســازمان همکـاری های شانگهای به سرعت محقق شد و موقعیتی بسیار مهم برای کشورمان ایجاد کرد. در عرصه های بینالمللی حضور مجموعه های چند جانبه به ویژه سازمان همکاری های شــانگهــای که از وجــود کشــورهای قدرتمندی چون چین و روسیه و هند برخوردار است و جمعیتی بالای سه میلیارد نفره را به خود اختصاص داده است، نشان می دهد ظرفیت های زیادی در بیـن اعضـای سـازمـان همکاری های شـانگهای وجـود دارد که می تواند برای کشور ما فرصت های جدی ایجاد کند.
کشور ما بخاطر موقعیت استراتژیک جغرافیایی خود در خاورمیانه و خلیج فارس و همینطور حضور در محل تلاقی کریدورهای شمال و جنوب و شرق به غرب فرصت ویژه ای برای جهش در امر صادرات و تکمیل فرایند تولیدات داخل از طریق رفع نیازهای تولید و انتقال دانش فنی و تامین ماشین آلات مورد نیاز دارد و بازار بزرگی برای صادرات کالا و خدمات فنی و مهندسی در کشور ما فراهم خواهد شـد. جمـهوری اسـلامی ایـران ظـرفیـت تبدیل شدن به یکی از قدرت های بزرگ آسیا را دارد و از طریق توسعه روابط با همسـایگان و عضــویت در ســازمان های مهمی مثل اوراسیا، سازمان همکاری های شانگهای، اکو و دیگر مجموعه های این منطقه می توانیم به سرعت در مسیر درست خود قرار بگیریم و پیشرفت های اقتصادی را کسب کنیم.
در مورد مساله تحریم های ظالمانه و یکطرفه دنیای استکبار و غفلت هایی که در داخل نیز صورت می گیرد می توان در دو بخش بحث کرد. یک مساله این است که ما باید در امور اقتصادی کارها را به بخش خصوصی محول کنیم و بخش خصوصی را تقویت کنیم، بخش های دولتی را کوچک تر و چابک تر کنیم تا به جای تصدی گری بیشتر به حمایت از بخش های خصوصی بپردازند، در آن زمان شاهد موفقیت های بیشتری در خنثی کردن تحریم ها خواهیم بود، چون بخش خصوصی انگیزه های قدرتمندتری دارد و از راه های مختلفی برای خنثی کردن تحـریم ها و برداشـتن مـوانـع اسـتفاده می کند. این مساله موضوعی مهم است و امیدوارم در دولت جدید بیشتر به آن توجه شود. مساله دوم به این بر میگردد که ما باور داشته باشیم می توان از طریق مـذاکــرات دوجـانبــه و حضــور در همکاری های منطقه ای و چندجانبه و استفاده از حدود 15 کشور همسایه در خنثی کردن تحریم ها راه های زیادی تعریف کنیم. هر چه در این زمینه موفق تر باشیم و زمینه های ضعف اقتصادی خود را بر طرف کنیم، غرب علامت هایی می گیرد که فشـار های تحــریمــی و فشــارهای حداکثری کارایی ندارد و اگر بخواهند از فرصت ظرفیت های کشور ما بهرهمند شوند باید راه حلی منطقی و محترمانه از موضع برابر داشته باشند و سیاست های غلط خود را کنار بگذارند.
در عرصه اقتصاد هم باید بگویم که اقتصاد ایران همواره با بحران بوده و واژه ناآشنایی برای ما نیست؛ اما بحران امروز اقتصاد و وضعیت معاش مردم امروز سخت تر از هر زمان دیگر شده که نشان از یک جنگ اقتصادی تمام عیار در کشور است، در بحران پیش آمده در یک دهه گذشته تفاوت هایی مشاهده می شود که آن را بسـیار شـدیدتر از دیـگر تجـربه هـای سال های گذشته می کند.
در وهله نخست بحران اقتصادی فعلی حاصل نوعی رکود نهادی است که با غلبه امور سیاسی بر امور اقتصادی ایجاد شده است. تشدید تحریم های بینالمللی، تابآوری کشور را برای گذار از بحران ها کاهش داد. شوک درمانی گسترده ارزی و انرژی هم بر چالش موجود دامن زد تا امور نامولد بر مولد پیشی گیرد. روندی که برآیند آن رونق سفتهبازی، تضعیف اقتصــاد رقـابتــی بـود و در نهـایت رشد تشکیل سرمایه در ایران، منفی شد.
هر زمان که رشد تشکیل سرمایه در اقتصاد منفی شود، می توان پیشبینی کرد که در سال های بعد رشد اقتصادی در سطح پایین یا منفی ثبت شود. این همان فرآیندی است که طی یک دهه گذشته در ایران روی داده و می توان مصادیق موارد زیر را به عنوان مهم ترین علل خود تحریمی در داخل کشور و بحران تشکیل سرمایه در دهه 90 فهرست کرد: نبود فضای با ثبات اقتصادی، نبود چشمانداز مناســب برای ســرمایهگــذاری، خروج سرمایه قابل توجه از کشور با توجه به نااطمینانی حاکم بر اقتصاد، تحریم های اقتصادی بینالمللی، قطع روابط مالی فرامرزی، عدم عضویت در پیمان های مالی بیـن المللـی مانـند FATF، نبـود انضـباط آمـارهای پولـی و انضبـاط مـالی دولـت، کسری بودجه ساختاری و شیوع کرونا.
حاصل این عوامل بحرانزا در دهه 90، تخریب سرمایهگذاری بوده که عوارضسنگینــی چون افـت تجــارت خـارجی، کاهش رشد اقتصادی، افزایش متغیرهایی چون بیکاری و تورم و از بین رفتن زیرساختهای تولید و امور مولد را به اقتصاد کشور تحمیل کرد. از بین رفتن امور مولد و بخش های تولیدی باعث رونق سفتهبازی شد و سیاست های نادرســت رانتــی نیز اعتمــاد مـردم به برنامه های اقتصادی حاکمیت را به پایین ترین سطح خود رساند؛ چنانکه طی بازه زمانی یاد شده شاهد بالاترین خروج سرمایه از کشور بودیم.
اما چاره چیست؟ طبیعتا پیششرط حل هر چالشی مشروط به دو اصل مهم است: نخست آنکه بدانیم در چه وضعیتی قرار داریم و سپس بپذیریم که به دنبال تغییر در نوع تفکر و روش گذشته خود باشیم. بسیاری از مشکلات موجود ریشه های نهادی و تاریخی چندین ساله دارند و راهکار های کوتاه مدت صرفا نقش آرام بخش های مقطعی خواهند داشت. به همین رو ضرورت دارد در بسیاری از تصمیمات سیاسی در حوزه داخلی و خارجی بازنگری شود و با ایجاد شرایط اعتماد بخش به مرور زمان چهره جدیدی از اقتصاد کشور ارائه شود.
در نسخهای موجز می توان سه گام اساسی و بنیادی «اصلاحات مالی با هدف تحقق ثبات پایدار اقتصاد کلان»، «رفع موانع تجــارت و ســرمایهگــذاری خارجـی» و «بهبود محیط کسبوکار» را راه علاج بحران کنونی اقتصاد و بازگرداندن سرمایه در مسیر مولد عنوان کرد. اما هیچ کدام از اینها به سهولت و دستوری محقق نخواهند شد. امروز زمان برداشتن گام نخست است؛ گامی بلند و اثرگذار به نام اعتماد سازی.
تحلیل جنابعالی از تحقق نامگذاری سـال 1400 به عنــوان سـال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها چیست؟
شعار سال 1400 تحت عنوان «تولید، پشتیبانی ها و مانعزدایی ها» که در واقع آن را باید ادامه شعار «جهش تولید» و «رونق تولید» در دو سال گذشته دانست، علاوه بر اشاره به ضرورت توجه مضاعف مسئولان و مقامات دستگاه های اجرایی و قانــونگــذاری به ارتقـای ظـرفیت های تولیدی کشور بهعنوان تنها علاج گذر از شرایط خطیر کنونی، گویای آن است که سیاست گذاری برای بهبود ظرفیتهای تولیدی و سرمایهگذاری، بدون رفع موانع و چـالـش هـای ایـن بخش و پیگیــری برنامه های حمایتی هدفمند، موفقیت آمیز نخواهد بود. مخاطب این شعار دقیقا مسئولان و مدیران اجرایی و قانونگذار کشور بودند.
«اصلاح سیستم انگیزشی به نفع تولید»، «بهبود محیط کسبوکار»، «ثباتبخشی به اقتصاد و ارتقای سطح اعتماد فعالان بخش خصوصی به اقتصاد کشور»، «تغییر در سیاست های مدیریت واردات و توسعه صادرات» به عنوان مهم ترین الزامات تحقق بخشی به شعار سال بودند که متاسفانه زیاد پرداخت نشد.
در این محیط کسب و کار بیثبات که با تعدد قوانین و مقررات پیچیده و بعضا متناقض، فرآیند های اداری طولانی و تعدد دستگاههای تصمیمگیری مواجه است، نه تنها بسیاری از مسائل پیشروی کسبوکارها از جمله در «شروع کسبوکار»، «اخـذ اعتبار و تامیـن مالی از بانکها»، «پرداخت مالیات»، «تجارت فــرامـرزی»، «الـزامآور بـودن اجــرای قراردادها» و «حل مسائل ورشکستگی و پرداخت دیون» تشدید شده است، بلکه چالش هایی نظیر «فساد اداری»، «نفوذ و تبانی در معاملات ادارات» و «جذابیت یافتن فعالیت های غیرمولد» گسترش بیش از پیش یافته اند و از این طریق نیز موانع و چالش های عدیده ای پیشروی فعالان اقتصادی و بخش های تولیدی و مولد اقتصادی کشور قرار گرفته است.
در آخرین گزارش فضای کسب و کار که پاییز 99 منتشر شده، سه عامل اساسی را به عنوان مشکلات اصلی و بقیه عوامل به عنوان مشکلات فرعی در مسیر تولید مطرح شده، بر این اساس اولین مانع تـولید کالا و خـدمات در کشــور تغـییر قیمت ها شامل قیمت کالاها و مواد اولیه بوده است.
دومین مانع، عدم ثبات قوانین و مقررات در حوزه فعالیت های اقتصادی است به عنوان مثال در سال 98 حدود 16 بخشنامه از سوی بانک مرکزی برای تسویه تعهدات بخش ارزی منتشر شد به عبارت دیگر ماهی بیش از یک بخشنامه منتشر شد که کار را برای بخش خصوصی سخت کرد.
سومین مشکل بزرگ بخش خصوصی عدم دسترسی به منابع مالی برای حل مشکلات تامین مالی بنگاه های اقتصادی است. مسائل حوزه مالیاتی و نظام بیمه اجتماعی نیز از مشکلات فرعی فعالان اقتصادی بخش خصوصی است. بخشی از این مشکلات نیازمند اقداماتی در حوزه قانونگذاری و بخشی نیز نیازمند اقداماتی در حوزه اجرایی است.
امید دارم در سایه تولید و ایجاد اشتغال تنها راه نجات اقتصاد کشور ماست که به خوبی از سوی مقام معظم رهبری شناسایی و در جلسات مختـلف ایشـان روی ایـن نکتـه تاکیـد کردهاند و امیدوارم مسئولان امر نیز این نیاز و راه نجات کشور را بخوبی درک کرده و راه برای این حرکت بویژه از سمت بخش خصوصی را هموار نمایند تا شاهد یک ایران قدرتمند و مقتدر با سطح درآمد و معیشت بالای مردم آن باشیم.
سالی که گذشت برای پارس ساختار چگونه بود؟
خوشبختانه طبق برنامهریزی هایی که از سال قبل داشتیم، سال 1400 توانستیم سرعت پیشرفت گروه صنعتی پارس ساختار بر روی ریل توسعه را شتاب دهیم و مطابق برنامه زمانبندی شده اهداف شرکت های زیر مجموعه گروه را پیش ببریم.
در شرکت پارس ساختار و تولید دکل های تک پایه بتنی، بیش از ربع قرن از اولین خط احداث انتقال فوق توزیع نیرو با این سازه ها می گذرد و همچنان این خط استوار و پابرجاست، در کنار این، چندین تایپ تست موفق نیز در محل پروژه ها یا محل شرکت پارس ساختار انجام شده بود. امسال بنابه درخواست کارفرما تایپ تست این دکل ها برای اولین بار در پژوهشگاه نیرو و در سایت شهر اراک برگزار شد که مهر تایید دیگری بر مقاومت و ایستادگی دکل های تک پایه بتنی به عنوان دکل های تولید داخل شد و برگ زرین دیگری بر تاریخ سراسر افتخار و موفقیت شرکت پارس ساختار اضافه شد. اتفاق خوب دیگری که در شرکت پارس ساختار امسال افتاد، ورود به بحث احداث گلخانه های مدرن شیشه ای و پلاستیکی بود.
گروه صنعتی پارس ساختار در راستای اهــداف تـوســعه ای و بهـــره منـدی از پتانســیل ها و توانمــندی هــای خود و گسترش فعالیت های احداث گلخانه ای، بواسطه شرکت پارس ساختار به عنوان بازوی مهندسی و اجرایی این گروه با همــــکاری شــــرکـت هــای همـــتا، Debets Schalke هلند و IEP اسپانیا به ارائه خدمات مدیریت، مهندســـی، تامیــــن، سـاخـت و نصـب و اجـرای گلخانه های مـــدرن شیشه ای و پلاستیکی در ایران و جهان می پردازد.
مجموعه شرکت های حاضر با داشتن صد ها پروژه مختلف اجرایی و احداث گلخانه ای با تکیه بر تجارب و سوابق موفق و درخشان شرکت های همکار داخلی و خارجی خود، هم اکنون عملیات احداث یکـی از بزرگتـرین مجتمع های گلخانه ای یکپارچه شیشهای هیدروپونیک خاورمیانه را بصورت EPC در منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس با مالکیت شرکت کشت و صنعت مانارام ارس آغاز نموده است. این طرح شامل احــــداث گلخانــــه های مــــدرن شیشه ای طــــرح Venlo با روش کشت هیدروپونیک در زمینی بالغ بر 85 هکتار و سطح گلخانه ای به مساحت 66 هکتار می باشد که با بهره گیری از مدیران متخصص برجسته، شرکت های همکار، واحدهای تحقیق و توسعه، تیم فنی، طراحی و اجرایی گروه صنعتی پارس ساختار در زمینه ایجاد مجتمع های گلخانه ای طراحی و در حال اجرا می باشد.
بـرنامه مهم دیگــری که امســال درصدد اجرای آن بودیم، بحث تکمیل زنجیره تولید فولاد در شمالغرب کشور است. صنعت فولاد را می توان یکی از بنیان های مهم اقتصاد در هر کشوری برشمرد؛ بهگونه ای که حتی مصرف سرانه فولاد بهعنوان شاخصی بهمنظور ارزیابی صنعتی بودن یک کشـور مطرح اسـت. یکی از مهم ترین مباحثی که صنعت فولاد را اقتصادی تر می کند، تکمیل زنجیره فولاد از معدن تا تولید فولاد است؛ زیرا در زنجیره فولاد است که ارزشافزوده بالا و اشتغالزایی بسیار خلق خواهد شد.
این امر باعث شد تا گروه صنعتی پارس ساختار در مجموعه فولادی و معدنی خود با ادامه فعالیت های احداث کارخانجات نورد سرد فولاد شهریار تبریز، راه اندازی شـرکت معدنی و صنعتـی فـرنارام و برنامه ریزی برای احداث کارخانجات نورد گرم در کنار تولید ورق گالوانیزه در شرکت صنایع فولاد شهریار تبریز و شمش های فولادی و آلیاژی در شرکت ذوب نورد توانارام درصدد تکمیل زنجیره فولاد در شـمال غرب کشـور باشد، به گونهای که از سنگ معدن تا تولید ورق سرد و گالوانیزه به عنوان محصول نهایی، همه در شرکت های داخل این گروه انجام گیرد. حرکت در مسـیر تولید محصـولات “های تک”و افزایش اشتغال و تولیدات صنعتی از جمله دستاوردهای گروه صنعتی پارس ساختار در سال های اخیر بوده که توانسته است مانع خروج ارز از کشور شود و بخشی از قطعات و تجهیزات مورد نیاز کشور را هم با بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان کشور تامین کند.
طرح توسعه کارخانجات شرکت فولاد شهریار تبریز برای احداث 7 خط تولید مدرن و پیشرفته با بیش از ده هزار میلیارد ریال ســرمایه گــذاری و ایـجاد اشتغال 500 نفری با پیشرفت مطلوب در حال انجـام اسـت که در کنـار دیگـر طرح های مربوط به تکمیل زنجیره تولید در گروه صنعتی پارس ساختار به عنوان نماد خود باوری صنعت است. تامین مواد اولیـه شــرکت فولاد شـهریار تبـریز با راهاندازی کارخانجات نورد سرد این شرکت انجام خواهد شد و مازاد تولید ورق در نورد سرد نیز بخشی از بازار داخلی و خارجی را پوشش خواهد داد.
ما در گروه صنعتی پارس ساختار با هدف تکیه بر توان داخلی و کاهش وابستگی به خارج کشور، در کنار سایر واحدهای صنعتی شمالغرب کشور با هدف ایجاد یک زنجیره کامل تولید از مرحله استخراج معدن، تولید کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی تا تولید ورق های سرد و گالوانیزه برای تامین نیاز صنایع پایین دستی فولاد تلاش می کنیم که رسیدن به این نقطه تعالی بیشک نیازمند همدلی مسئولان و مدیران اســتانی جـهت پشــتیبانی و مانعزدایی ها در این راه است.
خوشبختانه در حوزه گردشگری با بهبود یافتن نسبی وضعیت بیماری کرونا و تزریق واکسن ها توسط اکثر مردم جامعه صنعت گردشگری به دنبال احیا خود هست و ما در مجموعه هتل گسترش نیز توانستیم با همکاری پرسنل زحمتکش هتل آرام آرام از بحران فاصله بگیریم.
البته این ها به این معنی نیست که چالش هم نداشتیم، اتفاقا چالش ها و موانع متعددی امسال پیش روی ما بود که با فضل الهی و همت همکاران و همراهی برخی از مسئولان توانستیم بر این مشکلات فایق آییم و چالش ها را با موفقیت پشت سر بگذاریم. متاسفانه شاهد ایجاد موانع متعدد از سوی برخی دستگاه ها و ادارات دولتی بودیم و انتظار داشـتیم که در ســـال پشـتیـبانی و مانع زدایی از تولید، این مشکلات سر راه ما قرار نمی گرفت اما همان بحثی که عرض کردم در ابتدای صحبت هایم یعنی «فساد اداری» و «نفوذ و تبانی در معاملات ادارات» در کنار برخی تنگ نظری و به اصطلاح خود تحریمی باعث مشکلات عدیدهای در راه ما بود که خوشبختانه جمع کثیری از مدیران کشوری و استانی نیز با این روند مخالف بوده و در کنار ما برای حل شدن این مشکلات قرار گرفته و کمک حالمان شدند. در کل با وجود برخی مشکلات ریز و درشت توانستیم با موفقیت و طبق برنامه سال 1400 را به پایان برسانیم که بی شک همراهی کلیه مدیران و کارکنان در شرکت های زیر مجموعه گروه این مهم را تحقق بخشید.
در آستانه سال نو و بهار طبیعت چه پیامی به همکارانتان در گروه صنعتی پارس ساختار دارید؟
دگرگونی فصل ها، نمایش جلوه ای از قدرت پروردگار در حیات دوباره زمین فرصتی است تا همنوا با تحویل سال، پیام تحول در حالمان را به سوی بهترین احوال دریابیم و پس از یک سال کار و تلاش، درس نو شدن، تحول، همگرایی و اعتدال را از طبیعت بیاموزیم.
سالی که سپری شد با عزم و همت شما همکاران شریف و پرتلاش، برگ زرینی دیگــر بر کارنامــه سـراسر افتـخار گـروه صنعتی پارس ساختار افزوده شد و به میمنت تقارن بهار، فصلی نو از کار و تلاش بی نظیر به ثمر نشست و در کنار تمامی فعالیت های روزمره و برنامه های جاری، اجرای عملیات احداث طرح های جدید در حوزه های مختلف به عنوان افتخارات شما در این سال به یادگار ماند.
علیــرغم وجـود برخـی فـراز و نشیب ها، خانواده بزرگ پارس ساختار توانست همگام با سایر تولیدکنندگان و صنعتگران این مرز و بوم، گام هایی استوار در جهت خشنودی ملت و سربلندی میهن عزیزمان بردارد. امید دارم در سایه توجهات باری تعالی و اراده محکم و آرمان های بلند شما عزیزان در سالی که پیش روی داریم گروه صنعتی پارس ساختار با عزم جهادی، کار و تلاش مضاعف شما همکاران ارجمند در کنار ارج نهادن به کرامت انسانی همواره سرشار از طراوت و نشاط بوده و در هر شرکتی از زیر مجموعه گروه که مشغول به فعالیت هستید با همدلی و تعصب به مجموعه، فصل نوینی از کار در محیطی انسانی را بیافرینید تا شاهد نقش آفرینی بیش از پیش در توسعه و رونق اقتصادی کشور عزیزمان باشیم.